top of page

TERFİ GÖRÜŞMELERİNİN ANAHTARI

Güncelleme tarihi: 1 May 2022

Dr. Laurence J. Peter ve Raymond Hull tarafından 1968 yılında geliştirilen “Peter İlkesi”, bir hiyerarşi içerisindeki her çalışanın, yetersizlik gösterdiği noktaya kadar yükseleceğini iddia eder. Ve bu ilke, çalışanlarca bilindiği gibi, aynı zamanda işverenler tarafından da bilinir.

Mesela, işinin ehli, yaptıkları göze çarpacak kadar iyi ve taklit edilemeyen bir marangoz çalıştıryor olsam, böyle bir adamı ustabaşı yapmak için isteksiz olurdum. Çünkü sıradan marangozlar ve onların sıradan bir ustabaşısı karşılığında, onun olağanüstü çalışmalarını feda etmiş olurum.

Terfi için en sağlam iddia hep aynıdır. Yukarı çıkmanın iş etkinliğini artıracağını kanıtlayarak, verimlilik ve karların artacağını göstermek.

İddialar şöyle sıralanabilir:
- Ben iyi bir eğitmenim ve başkalarına da işlerinde nasıl başarılı olacaklarını gösterebilirim.
- Mesleğimle ilgili başarı sırlarımı paylaşarak, benim kadar işinin ehli bir marangozlar grubu oluşturabilirim.
- Ustabaşı olduğumda, ekibimde çalışan diğer marangozlar beni memnun etmek için standartlarımı yakalamak zorunda kalacaklar.
- Çalışan bir ustabaşı olacağım ve iyi işler çıkaracağımı garanti ediyorum. Ve bunlar, öğrendiklerimi başkalarına aktarmama hizmet edecektir.
- Vs..

Ancak iddia ne olursa olsun kural; “adalet” değildir. Kurumsal dünyada ilerleme sağlamanın değişmez tek anahtarı: kardır.

Bunu kavradıktan sonra, terfi görüşmelerinde kurumun ruhuna hitap edecek iddianızı daha rahat geliştirebilirsiniz.

- Gerry Spence, Win Your Case -


🧠🗝❤️



Comments


ıletısım

Levent-Istanbul   &  Girne- Kıbrıs

​​

uguryurttas@gmail.com

  • LinkedIn Sosyal Simge
  • Black Facebook Icon
  • YouTube
  • Instagram

Gonderdiginiz için teşekkürler

bottom of page