Gerçek şu ki, hiçbir zaman başka birine % 100 güvenemezsiniz. Bununla birlikte, aslında hayat yolunda tamamen güvenebileceğiniz bir kişi var, o da “kendimiz”.
Kendine güven duygusuna sahip olmak kendi ihtiyaçlarımızı ve güvenliğimizi korumamızı sağladığı için dikkate almamız gereken bir kavramdır. Karşılaştığımız zorlu durumları atlatacağımıza dair inancımız olmasını ve her şeyden önemlisi “değersizlik tuzağına” düşmek yerine kendimize karşı şefkat göstermemizi sağlar.
Kendine güveni inşa ederken, hem dışsal hem içsel yönlerimizi geliştirmeye ihtiyacımız olur. Önce dışsal durumlara karşı dikkat edeceklerimizden kısaca bahsetmek isterim:
- Kendine güven, duygu ve düşüncelerimizin farkında olmak ve bunları rahatlıkla ifade edebilmekle başlar. Bu nedenle kendi güveninizi harekete geçirmek için öncelikle duygularınızı onurlandırın. Ortaya koyacağınız duygu ve düşüncelerinizi, başkalarının fikirlerine bağlı kalarak, başkalarının onaylamasına güvenerek ifade etmekten kaçının. Çünkü böyle davrandığınızda ortaya çıkan her şeyin sorumluluğunu alma ve bir sorun olduğunda da üstesinden gelme becerinize ilişkin, içsel güven geliştirmenize fırsat vermiş olursunuz.
- Kendine güven aynı zamanda kendi standartlarınıza ve kendi değer kurallarınıza göre yaşamayı ve kendi ihtiyaçlarınız için yeri geldiğinde sınırlar koymayı bilmeyi de içerir. Kendine güven, istediğin şeyin peşinden gitmeni sağladığı gibi yeri geldiğinde doğacak hatalara katlanabileceğini bilmeyi de gerektirir.
- Sağlıklı bir “kendine güven” duygusunu hasta edebilecek en önemli virüs: Kendinize olan güveninizi zayıflatan insanlardır, mümkünse bu kişilerden kaçının ya da aranıza ciddi sosyal mesafe koyun. Çünkü bu tip kişiler ya kendileri dipte oldukları için sizin yukarı çıkmanızı istemezler ya da sizin dipte olmanız onların kendilerini yukarıda hissetme tatmini sağladığından, bu hastalıklı zevklerini sizin üzerinizden yaşamak isterler. Evet, çocukken ve hatta ergenken bile ailemizde, çevremizde mevcut olan negatif insanları kontrol edememiş olsak da, bugün yetişkinler olarak aile, iş ve sosyal hayatımızdaki kişilerin bizi destekleyip desteklemediğini ve daha da önemlisi onları gerçekten hayatımızda isteyip istemediğimizi ya da hangi sınırlara kadar hayatımıza dahil edeceğimizi kesinlikle netleştirmeliyiz.
Kendine güvenin dayanıklı bir yapıda inşa edilmesinde diğer önemli faktör ise içsel davranışlarımızdır. Bunlardan da kısaca bahsedecek olursam:
- Öncelikle kendinize verdiğiniz sözleri tutun. Bu ister belirlediğiniz hedeflerin peşinde koşmak adına olsun ister hayallerinizi takip etmek adına olsun, kendiniz verdiğiniz taahhütleri lütfen onurlandırın. Bunun en önemli kısmı kendinize bir söz veriyorsanız bu söze sadık kalmaktır. Örneğin bu söz; çevrenizdeki birine karşı kişisel bir sınır oluşturup bunu sürdürmekte olabilir ya da bir türlü veremediğiniz fazla kilolar için her gün belirlediğiniz bir zamanda spor yapmak da olabilir. Unutmayın: kendine güven inşa etmek aynı zamanda kendi kendinizin en iyi arkadaşı olmayı da içerir ve arkadaşlar birbirlerine verdikleri sözü tutarlar.
- İçinizde o susmak istemeyen sese artık nazik olmasını söyleyin. Eminim herkesin kendi içinde sert bir iç eleştirmeni vardır. Bu sert ses bazen geçmişinizde kalmış bir ebeveyninizi bazen de otorite olarak tanımladığınız bir öğretmenin veya bir yöneticinizin sesini taklit ederek size kendinizin yeterince iyi olmadığınızı düşündürtüyor olabilir. Örneğin, bir hata yaptığınızda içinizden hemen "Ben çok aptalım!" diye düşünebilirsiniz. Ama bunun yerine kendi kendinize “Sorun değil. Bu sadece küçük bir hataydı ve ben hatalarımdan ders çıkarırım" dediğinizde yani yaptığınız hataya karşı kendinize şefkat gösterdiğinizde bu durum aynı zamanda çevrenizde başkalarının hatalarını daha iyi anlamanızı sağlar. Bununla birlikte, bu yazıyı okuyan siz, tıpkı evinizdeki televizyonun kumandasıyla TV nin sesini kıstığınız gibi, bundan sonra içinizdeki o sesi de istediğiniz an sesini kısabilir, hatta kanalı değiştirebilir ve hatta ne zaman isterseniz TV yi kapatabilirsiniz bile çünkü sesin kumandası sizde olduğunu zaten hatırladınız bile.
- Kendine güven, içimizdeki duygusal iyiliğimizle bağlantı kurmamız ile de ilgilidir. Kendinizi kontrol etmekten çekinmeyin. Kendinize "Nasıl yapıyorum?" diye sorun ve gelen cevaptan rahatsızlık duymayın. Çünkü duygusal bir rahatsızlığı basitçe göz ardı etmek içimizde neler olup bittiğini öğrenmekten kaçınmak anlamına gelir. Başka bir deyişle, “içsel deneyimlerinize dikkat edin”
Lütfen bir kere daha hatırlatmama izin verin, kendine güven mükemmel olmakla ilgili değildir tam tersine bir hata veya başarısızlıkla karşılaştığınızda bunun üstesinden gelmek için “kendi kapasitenize güvenmek” ile ilgilidir. Kendimizin belirli yönlerini onaylasak da onaylamasak da, kendimize tamamen şefkat gösterdiğimizde, kendimizi onurlandırdığımızda içimizde var olan bu duygunun da tıpkı bir çocuk gibi gelişeceğini zaten biliyorsunuz.
Sevgiyle,
UgurYUrttas
Comments