Çoğumuz yaşamımız hakkında kendimize bilinçsiz bir biçimde anlattığımız öykülerin esiriyizdir. Özgürlük, yaşadığımız ana öykünün bilincine varıp, bu içgörüyle, tamamen farklı bir öyküye geçebileceğimizi anladığımız anda başlar.
Yaşam deneyimimiz, gerçekten, varsayımlarımız tarafından tanımlanır. Biz dünya hakkında öyküler oluşturur ve büyük ölçüde, onların ana kurgularını yaşarız. O zaman yaşamımızın neye benzeyeceği, bizim bilinçli ya da daha çok bilinçsiz olarak benimsediğimiz metinlere bağlı olur.
"Kahramanca Yolculuğun" tanımını oluşturan, altı arketipsel perspektifin her biri, kendi filminde kendi ana öyküsüne sahip bir baş karakter gibidir.
Bu altı arketipi kısaca şöyle özetleyebiliriz:
1-MASUM
Arketipin Ana Öyküsü: Mutluluğu ya da vaat edilmiş toprakları nasıl buldum
Arketipin Özelliği: İnanç
2-YETİM
Arketipin Ana Öyküsü: Nasıl ıstırap çektim ya da nasıl dayandım
Arketipin Özelliği: Esneklik
3-GEZGİN
Arketipin Ana Öyküsü: Nasıl kaçtım ya da nasıl kendi yolumu keşfettim
Arketipin Özelliği: Bağımsızlık
4-SAVAŞÇI
Arketipin Ana Öyküsü: Hedeflerime nasıl eriştim ya da düşmanlarımı nasıl yendim
Arketipin Özelliği: Cesaret
5-FEDAKAR
Arketipin Ana Öyküsü: Başkalarıyla nasıl paylaştım ya da nasıl fedakarlık ettim
Arketipin Özelliği: Şefkat
6-BÜYÜCÜ
Arketipin Ana Öyküsü: Dünyamı nasıl değiştirdim
Arketipin Özelliği: Güç
Yaşamınıza hangi arketipsel öykülerin hakim olduğunu keşfetmek için, birkaç gün boyunca konuşmalarınıza dikkat edin, başınıza gelen şeyler hakkında kendinize ve başkalarına anlattığınız öyküleri fark edin. Sonra bu tekrarlanan öykülerde hangi arketiplerin hakim olduğunu bulun.
Her birinin yaşamına farklı bir arketip hakim olan altı kişinin, bir iş görüşmesine gidip, ama işe kabul edilmeyince ne diyeceklerini düşünebilirsiniz.
Örneğin:
"Bu büyük bir haksızlık. Ben en iyi adaydım. Ben asla kazanamayacağım." (Yetim)
"Oraya gider gitmez, oradan hoşlanmayacağımı anladım. Çok sınırlayıcı görünüyordu. Oradan kaçmak için sabırsızlandım." (Gezgin)
"Ben kesinlikle en iyi adaydım. Onları beni işe almaları için ikna edeceğim." (Savaşçı)
"İşi alan kişi adına gerçekten mutlu oldum." (Fedakar)
"Doğru zamanda doğru işin karşıma çıkacağından eminim." (Masum)
"İşi alamadım, ama benim için gerçekten doğru olan pozisyonu elde etme konusunda çok önemli bir şey öğrendim." (Büyücü)
Gördüğünüz gibi, yaşamınızla ilgili öyküleri nasıl anlattığınız sizin kendinizle ilgili imajınızı yansıtır ve ayrıca gelecekten ne kadar çok ya da ne kadar az şey beklediğinizi gösterir.
Bu arketipler sadece rüyalarımızda değil, gün esnasında, uyanıkken de görünen arketiplerdir. Onlar başarılı olmamıza, doyum bulmamıza ve ailemize, iş yerimize ve toplumumuza katkıda bulunmamıza yardımcı olurlar.
Hayat akışımız içinde bu arketipler kendilerini belli ederler ve öykü şöyle gelişir:
MASUM - Hepimiz bebekliğimize ve ilk çocukluğumuza Masumlar olarak başlarız, bize iyi bakılacağına güvenir ve dünyanın güzelliğini huşu dolu bir hayranlıkla izleriz.
YETİM: Çok geçmeden, Adem ile Havva'nın Cennet Bahçesinden kovulmaları gibi, biz de bu cennetten kovuluruz. Yetimler olarak, düş kırıklığı ve acı ile karşılaşmaya zorlanırız. Bu deneyimlerden gerçekçiliği ve "yol göstericiler" ile "yoldan çıkarıcıları" birbirinden ayırt etmeyi öğreniriz.
GEZGİN: Büyürken yaşamımızı, çoğunlukla, kısıtlayıcı ve sınırlayıcı, hatta bunaltıcı olarak deneyimleriz. Gezginler olarak, kendimizi bulmak ve kısmetimizi aramak için yola çıkarız.
SAVAŞÇI: Sonra, Savaşçılar olarak, ejderhalarımızla karşılaşacak ve dünyada başarılı olmak için gerekli disiplin ve beceriyi geliştirecek cesareti kazanırız.
FEDAKAR: Fedakarlar olarak, örneğin, başkalarına ve hayata vererek, kendimizi kendimizden daha büyük bir şeye adarsak, varoluşumuzun daha anlamlı olacağını keşfederiz. BÜYÜCÜ: En sonunda, Büyücüler olarak, yaşamımızı ve ailemimizi (toplumumuzu) dönüştürmeye muktedir oluruz.
Günün sonunda geri dönmüş Masumlar olarak, gerçek mutluluk hazinesini bulabilir, bir kez daha yaşam sürecine güvenebiliriz.
Bu arketipler ayrıca olgunlaşma sürecinin büyük gelişimsel görevlerinde de bize yardımcı olurlar:
Arketip Görev
Masum Mutluluğa erişme
Yetim Zorluğa dayanma
Gezgin Kendini bulma
Savaşçı Değerini kanıtlama
Fedakar Cömertlik gösterme
Büyücü Yaşamını dönüştürme
Bir arketipin yaşamımız üzerinde büyük bir etkiye sahip olması için, kalıbın kendisi, dışsal olarak yinelenmeli ya da güçlendirilmelidir:
Bu kişinin yaşamındaki gerçek bir olaydır, ve/veya onun kendi içindeki öyküyü temsil eden öykülerle (kitaplar, filmler, diğer insanların yaşam olaylarıyla) karşılaşmasıdır. Dolayısıyla, hem kişisel geçmişimiz hem de toplumsal kültürümüz yaşamımıza hakim olacak arketiplerden hem etkilenecek hem de diğerlerini etkileyecektir.
-Carol S. Pearson, İçimizdeki Kahraman kitabından-
Comments